Pages

LIKE this Blog?? It's Up to You... MardhatilLah is Everything...=]

Tuesday, September 21, 2010

CINTA SAMPAI KE SYURGAKisah ini dinukilkan berdasarkan kisah benar.

Dilihat dari usia beliau sudah tidak muda lagi, usia yang sudah senja bahkan sudah mendekati malam. Masa Pak Suyatno, 58 tahun sehariannya diisi dengan merawat isterinya yang sakit. Isterinya juga sudah tua. Mereka berkahwin sudah lebih 32 tahun.

Mereka dikurniakan 4 orang anak. Di sinilah awal cubaan menerpa. Setelah isterinya melahirkan anak keempat, tiba-tiba kakinya lumpuh dan tidak boleh digerakkan. Hal ini terjadi selama dua tahun.

Menginjak ke tahun ketiga seluruh tubuhnya menjadi lemah; bahkan terasa tidak bertulang. Lidahnya pun sudah tidak mampu digerakkan lagi.

Setiap hari Pak Suyatno memandikan, membersihkan kotoran, menyuapkan makanan, dan mengangkat isterinya ke tempat tidur.

Sebelum berangkat ke tempat kerja, dia meletakkan isterinya di hadapan TV supaya isterinya tidak kesunyian.

Walaupun isterinya tidak dapat bercakap, dia selalu melihat isterinya tersenyum; dan Pak Suyatno masih berasa beruntung kerana tempat kerjanya tidak begitu jauh dari rumahnya. Siang hari dia boleh pulang ke rumah untuk menyuapkan isterinya makan. Petangnya dia pulang memandikan isterinya, menggantikan pakaian, dan selepas maghrib dia temankan isterinya menonton tv sambil bercerita apa sahaja yang dia alami seharian.

Walaupun isterinya hanya mampu memandang (tidak mampu memberikan respons), Pak Suyatno sudah cukup senang bahkan dia selalu menggoda dan bergurau dengan isterinya setiap kali menjelang tidur.

Rutin ini dilakukan Pak Suyatno lebih kurang 25 tahun. Dengan sabar dia merawat isterinya; bahkan sambil membesarkan keempat-empat buah hati mereka.

Sekarang, anak-anak mereka sudah dewasa. Hanya yang bongsu yang masih menuntut di kuliah. Pada suatu hari, keempat-empat anak Suyatno berkumpul di rumah ibu bapa mereka sambil menjenguk ibu mereka (kerana setelah bernikah, mereka tinggal dengan keluarga masing-masing).

Pak Suyatno masih tetap merawat ibu kepada anak-anaknya, dan yang dia inginkan hanya satu; semua anaknya berjaya.

Dengan kalimat yang cukup berhati-hati, anak yang sulung berkata,

"Pak kami ingin sekali merawat ibu. Semenjak kami kecil kami melihat bapak merawat ibu dan tidak ada sedikit pun keluhan keluar dari bibir bapak, bahkan bapak tidak izinkan kami menjaga ibu."

Dengan air mata berlinang anak itu melanjutkan kata-katanya,

"Sudah empat kali kami mengizinkan bapak menikah lagi; kami rasa, ibu pun akan mengizinkannya. Bila bapak dapat menikmati masa tua bapak kalau masih berkorban seperti ini? Kami sudah tidak sampai hati melihat bapak begini. Kami berjanji akan merawat ibu dengan sebaik-baiknya secara bergilir-gilir,"

Rayu anaknya yang sulung.

Pak Suyatno menjawab hal yang sama sekali tidak diduga oleh anak-anaknya.

"Anak-anakku, jikalau hidup di dunia ini hanya untuk nafsu, mungkin bapak akan berkahwin lagi. Tapi, ketahuilah dengan adanya ibu kalian di sampingku, itu sudah lebih dari cukup. Dia telah melahirkan kalian..."


Sejenak kerongkongannya tersekat.

"Kalian yang selalu kurindukan hadir di dunia ini dengan penuh cinta yang tidak dapat dinilai dengan apa-apa pun. Cuba kalian tanya ibumu apakah dia menginginkan keadaannya seperti ini?

Kalian menginginkan bapak bahagia; apakah batin bapak dapat bahagia meninggalkan ibumu dalam keadaannya seperti sekarang?

Kalian menginginkan bapak yang masih diberi Allah kesihatan yang baik dirawat oleh orang lain; bagaimana pula dengan ibumu yang masih sakit?”

Sejenak meledak tangisan anak-anak pak Suyatno. Mereka juga melihat butiran-butiran kecil jatuh di pelopak mata ibunya. Dengan pilu, ditatapnya mata suami yang sangat dicintainya itu.

Sampailah akhirnya Pak Suyatno diundang oleh salah satu stesen TV swasta untuk menjadi panel jemputan program Bimbingan Rohani Selepas Subuh. Maka, juru acara pun mengajukan pertanyaan kepada pak Suyatno,

“Apakah yang membuatkan bapak mampu bertahan selama 25 tahun merawat isteri yang sudah tidak mampu berbuat apa-apa?”

Ketika itu pak Suyatno pun menangis. Tetamu yang hadir di studio yang kebanyakan kaum ibu pun tidak mampu menahan rasa terharu.

Disitulah Pak Suyatno bercerita,

“Jika manusia didunia ini mengagungkan sebuah cinta tapi dia tidak mencintainya kerana Allah, maka semuanya akan luntur.

Saya memilih isteri saya menjadi pendamping hidup saya. Sewaktu dia sihat, dia pun dengan sabar merawat saya, mencintai saya dengan sepenuh hati zahir dan batinnya; bukan dengan mata kepala semata-mata. Dan dia memberikan saya 4 orang anak yang lucu dan baik-baik.

Sekarang dia sakit berkorban untuk saya kerana Allah. Dan itu merupakan ujian bagi saya.

Sihat pun belum tentu saya mencari penggantinya; apatah lagi ketika dia sakit. Setiap malam, saya bersujud dan menangis; dan saya mengadu kepada Allah di atas sajadah supaya meringankan penderitaan isteri saya.

Dan saya yakin hanya kepada Allah tempat saya mengadukan rahsia dan segala kesukaran saya kerana DIA maha Mendengar."

Masih adakah lagi insan semulia Pak Suyatno di atas muka bumi ini? Semoga Allah memuliakan dia dan meletakkan dia dalam kalangan insan yang beroleh rahmat Allah.


p/s: Cerita ni diambil dari blog cikgu kepada kawan saya; tapi terlupa plak linknya.

No comments:

Post a Comment

Share your Blog with Others... =]